CO2 kalkulátor: Számold ki a szén-dioxid lábnyomodat

CO2 kalkulátor segítségéve tegyél a Földért és számold ki a szén-dioxid lábnyomodat! Kezd az „kályhánál” és hidd el sikerülni fog.

A klímaváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. Egyre többen igyekszünk tudatosabban élni, csökkenteni a környezeti terhelést, de vajon honnan tudhatjuk, mennyire hatékonyak a törekvéseink? Többféle módszer létezik rá, többféle számítás áll a rendelkezésünkre. Kezdve az ökológiai lábnyom számításától egészen a C02 kibocsátásig.

ipari forradalom co2 kibocsátás szövödménye
Ipari forradalom kiugróan megnőtt a CO2 a légtérben

Szinte már minden klímamodell szerint az utolsó utolsó percben vagyunk, hogy valamit is tegyünk a klímaváltozás ellen. Általános tény, hogy az ipari forradalom óta kiugrásszerűen megnövekedett a légtérben a CO2 koncentráció (további üvegházhatású gázok), emiatt az emberi tevékenységek – leginkább az ipar – sürgős zöldítésére nagy szükség van

Az üvegházhatású gázok (ÜHG) azok a légkörben található gázok, amelyek elnyelik és visszasugározzák a Föld felszínéről visszaverődő infravörös sugarakat. Ezzel a tulajdonságukkal csökkentik a Föld felszíne felé kiáramló hő mennyiségét, így melegebben tartják a bolygót, mint az üvegházhatású gázok nélkül nem lenne lehetséges. Ezt a természetes folyamatot nevezzük üvegházhatásnak.

Enélkül az éghajlatunk túl hideg lenne az élethez, de az emberi tevékenységek által okozott kiegészítő üvegházhatás az, ami a bolygó melegedését, a globális klímaváltozást okozza.

A szén-dioxid (CO2) a legismertebb üvegházhatást okozó gáz.

Elsősorban fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből, a földhasználat-változásból (pl. erdőirtás) és bizonyos ipari folyamatokból származik. Ennek ellenére a szén-dioxidot rengeteg élőforma (például növények) használják fel.

További üvegházhatású gázok:

 • Metán (CH4): Erőteljes, de rövidebb élettartamú ÜHG, mint a CO2. Fő forrásai az állattenyésztés, a hulladéklerakók, a rizstermesztés és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése.
 • Dinitrogén-oxid (N2O): Hosszú élettartamú üvegházhatású gáz, ami főként a mezőgazdasági eredetű (műtrágya, trágya), illetve ipari folyamatok és a közlekedés eredménye.
 • Fluor tartalmú gázok (F-gázok): Mesterséges, ipari tevékenységből származó vegyületek (hűtőközegek, aeroszolos hajtógázok, stb.). Nagyon erős ÜHG-k, rendkívül hosszú élettartammal.
 • Vízgőz (H2O): A legerősebb üvegházhatású gáz, azonban mennyisége a légkörben a globális hőmérséklettől függ.
 • Ózon (O3): Természetesen is előfordul, de egyes emberi tevékenységek során is keletkezhet, káros a légzőszervekre.

Az üvegházhatású gázok légkörben való koncentrációja felelős a globális felmelegedés, ami miatt a bolygó felmelegszik, illetve ebből kifolyólag a klímaváltozásért is. Ez utóbbi a melegedés következtében szélsőségesebbé váló időjáráshoz, a tengerszint emelkedéséhez, a termőterületek és ökoszisztémák átalakulásához vezet.

A CO2 kalkulátor használata remek kiindulópont a felelősségteljesebb életmód felé.

Sajnos ettől függetlenül elmondható, hogyha ma zéróra azaz nullára csökkentenénk a szén-dioxid kibocsátásunkat, akkor sem történne változás.

Ennek az az okozója, hogy a szén-dioxidnak, azaz a CO2-nek a kiürülése a légtérből legalább 120-150 év.

Mi az a CO2 kalkulátor?

A CO2 kalkulátor egy online eszköz, amellyel kiszámíthatjuk a szén-dioxid kibocsátásunkat, azaz a „szén-dioxid lábnyomunkat”. A kalkulátorok figyelembe veszik a mindennapi tevékenységeinkhez kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, mint például:

 • Energiafelhasználás: Házunk fűtése, áramfogyasztás
 • Közlekedés: Autózás, tömegközlekedés, repülés
 • Táplálkozás: Húsevés, tejtermékek fogyasztása
 • Hulladék: Hulladéktermelés, szelektív gyűjtés

Miért fontos a CO2 kalkulátor használata?

 • Segít megérteni, hogy a mindennapi tevékenységeink hogyan hatnak a környezetre.
 • Tudatosabb döntések meghozatalát teszi lehetővé a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében.
 • Motiválhat a fenntarthatóbb életmódváltásra.

Hogyan csökkenthető a CO2 kibocsátás?

A CO2 kibocsátás drasztikus csökkentése kulcsfontosságú a Föld megóvása érdekében. Azonban nem csak a nagyvállalatok és a politikusok felelősek a változásért. Az átlagemberek mindennapi választásai is óriási hatással lehetnek a CO2 kibocsátásra.

Hogyan tehetünk a CO2 kibocsátás csökkentéséért az otthonunkban?

 • Energiatakarékosság: Kapcsoljuk le a villanyt, ha nem használjuk, húzzuk ki a konnektorból a nem használt elektronikai eszközöket. Használjunk energiatakarékos izzókat és LED-es fényforrásokat.
 • Hőkímélés: Szigeteljük otthonunkat, tömítsük az ablakokat. Vedd lejjebb a fűtést 1-2 fokkal, minden fok 5-6%-os energiamegtakarítást jelenthet.
 • Megújuló energiaforrások: Ha lehetséges, telepítsünk napelemet a háztetőre, vagy használjunk alternatív energiaforrásokat, mint a hőszivattyú.
 • Víztakarékosság: Rövidítsük le a zuhanyozást, csökkentsük a vízfelhasználást a mosogatáskor és a mosógép használatakor.

CO2 kalkulátor: számold ki a háztartásod szén-dioxid kibocsátását, hidd el meglepő lesz.

Hogyan tehetünk a CO2 kibocsátás csökkentéséért a közlekedésben?

 • Tömegközlekedés: Használjuk a tömegközlekedési eszközöket autó helyett, amikor csak lehetséges.
 • Kerékpár és gyaloglás: Rövidebb távokon válasszuk a kerékpárt vagy a gyaloglást.
 • Elektromos autók: Ha autóvásárlás előtt állunk, fontoljuk meg elektromos vagy hibrid autó vásárlását.
 • Repülés: Ha teheted, inkább vonattal utazz, különösen rövidebb távon. A repülés az egyik legnagyobb CO2-kibocsátó közlekedési forma.

CO2 kalkulátor a közlekedésben való alkalmazását láthatod a MÁV vonaljegyeken.

Hogyan tehetünk a CO2 kibocsátás csökkentéséért a táplálkozásunkban?

 • Csökkentett húsfogyasztás: A hús előállítása nagyon energiaigényes folyamat. Iktassunk be húsmentes napokat, vagy válasszuk a kevésbé környezetterhelő baromfit vagy halat. Ha teheted tarts baromfit otthon és háztájit fogyaszd, az sokkal egészségesebb általában.
 • Helyi és szezonális termékek: Keressük a helyben termesztett és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, így csökkentve a szállítással járó kibocsátást.
 • Élelmiszerpazarlás: Ez ellen úgy tehetsz, ha tudatosan vásárolsz, a maradékot félreteszed későbbi fogyasztásra. Az emberi fogyasztásra nem javasolt ételt komposztáld, vagy barna kukába tedd. Emellett még érdemes felajánlani az ételt is.

C02 kalkulátor alkalmazása nem csak lakosság számára ajánlatos, hanem a különböző ipari létesítmények számára is.

Hogyan tehetünk a CO2 kibocsátás csökkentéséért a vásárlási szokásaink megváltoztatásával?

Tudatos fogyasztás: Gondoljuk át, szükséged van-e mindenre, amit megveszel. Kerüld el a rátukmálós reklámokat, marketing szövegeket, black fridayt és hasonló fogyasztói társadalmi melléktermékeket.

Használt cikkek: Ha teheted, válaszd a használtakat, ez kíméli a környezetet és a pénztárcád is.

Minimalizmus: Ne vásárolj olyan eszközöket, amikre igazából nincs is szükséged., kevesebbet kell így előállítani.

Egyéb tippek a CO2 kibocsátás csökkentésére:

 • Komposztálj! A komposztálás szabályai könnyedén megtanulhatóak.
 • Cseréld a műanyagokat környezetbarát alternatívákra (fém szívószál, textil zsákok)
 • Csökkentsd a vízfogyasztást (rövidebb zuhanyozás, csap elzárása fogmosáskor)
 • Támogasd a faültetési programokat!
 • Adományozz környezetvédelmi szervezeteknek!

A CO2 kibocsátás csökkentése elsőre lehet „macerás” feladat lehet, de egyáltalán nem lehetetlen feladat. Kezdő lépése, hogy Co2 kalkulátor segítségével kiszámoljuk a kibocsátásunkat. A legkisebb változtatások összeadódnak és így nagy hatással lehetnek a mikro és a globális földi klímára egyaránt.

Hogyan használható a CO2 kalkulátor?

A CO2 kalkulátorok használata egyszerű. A legtöbb kalkulátoron válaszolni kell néhány kérdésre a tevékenységeinkkel, fogyasztási szokásainkkal kapcsolatban. A kalkulátor ezután kiszámítja a szén-dioxid lábnyomunkat, és tippeket ad a kibocsátás csökkentéséhez.

Mennyi egy átlagos ember CO2 kibocsátása?

Az átlagos ember szén-dioxid-kibocsátása számos tényezőtől függ, beleértve:

 • Lakóhely: A fejlett országokban élő emberek általában több CO2-t bocsátanak ki, mint a fejlődő országokban élők.
 • Életmód: A húsfogyasztás, a repülés, a nagy házban lakás és a sok autózás mind hozzájárul a CO2-kibocsátáshoz.
 • Energiaforrások: A fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó országokban élő emberek CO2-kibocsátása magasabb.

Globálisan az egy főre jutó átlagos CO2-kibocsátás 2023-ban körülbelül 4,8 tonna évente.

Magyarországon az átlagos egyéni CO2-kibocsátás 2023-ban 5,7 tonna évente. Ez a kibocsátás az energiatermelésből (3,54 tonna), a háztartások közvetlen kibocsátásából (1,31 tonna), és a külkereskedelmi egyenlegből származó kibocsátásból (1,80 tonna) tevődik össze.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek csak átlagok. Számos ember van, akiknek a CO2-kibocsátása jóval az átlag felett vagy alatt van.

Hol találhatunk CO2 kalkulátort?

Számos online CO2 kalkulátor elérhető, ingyenesen és magyar nyelven is. Ha érdekel melyiket ajánljuk, akkor dobj egy e-mailt nekünk a „kapcsolat” menü pontra kattintva és megmondjuk.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért kell tudnunk a CO2 kibocsátásunkat?

Ha tudjuk, akkor tudjuk csökkenteni annak mértékét a leglátványosabban.

Milyen CO2 kalkulátort használjunk?

Az interneten több hitelesített modell van, amit érdemes kipróbálni.